Grön Ko Café & Saluhall i Värmlandsbro

19 november, 2018


Saluhall med närproducerat

Grön Ko i Värmlandsbro är en gårdsbutik och saluhall med ekologiskt nötkött av köttraserna Hereford och Aberdeen Angus från vår egen gård Mässvik och från närliggande gårdar som Nordbro-och Trossnäs Gård.

I saluhallen är hyllorna fyllda med produkter såsom sylt, saft, chutney, honung, dinkelknäcke, skrädmjöl, rapsolja, färska örter, vedugnsbakat surdegsbröd från Brukets Godaste och goda ostar av ko och get.

Lamm-och griskött samt kalkon finns under säsong och kampanj, men kan även beställas i butik. Viltkött av hjort och älg från Hygns Gård finns i butiken året om. Vi har även linnehandukar från Klässbol, servietter, handgjorda honungshämtare och annat som hör köket och matbordet till.

Café & Restaurang

Grön Ko är också ett café och en restaurang med ett flertal vällagade varmrätter, såsom Fläsklägg med rotmos, Dillkött med gourmetpotatis, Fiskgryta bouillabaisse eller en Broccolisoppa med lagrad ost. Vi har dagens lunch, men man kan alltid välja bland ett tiotal rätter från Menyn. I dagens lunch ingår också bröd och Fair trade kaffe.

Vill man bara fika gör vi goda smörgåsar varje dag  och på kakbordet finns många goda bakverk som t.ex morotskaka med topping, kokostopp med vit choklad och lime eller vår handrullade chokladboll med espresso. Vi serverar  fairtrade kaffe, espresso, cappucino och latte.

Det finns gott om plats för att stanna upp för en avkopplande lunch eller fika på vår övervåning eller på uteserveringen om väderleken tillåter!

Vi har ett litet fikarum för de minsta barnen också.

Hjärtligt välkomna!

Köttet

Djuren föds upp på vår KRAV-certifierade gård Mässvik. Våra köttrasdjur går utomhus under perioden april/maj tom oktober. Djur föds upp naturligt och betar endast gräs och är därför långsamtväxande. Djur som växer långsammare ger ett mer marmorerat och därmed smakrikare kött. Vintertid går de i öppna stall med möjlighet att gå ut och utfodras med syrat gräs, så kallat ensilage. Djur som endast föds upp på gräs får även högre halter av omega 3, som ger ett nyttigare kött.

Vi slaktar endast kviga, ungko och stut när de är slaktmogna, tidigast efter två år. Vi slaktar våra djur på Dahlbergs slakteri i Brålanda, c:a en och en halv timmes bilväg från Grön Ko. Det är ett familjeföretag som också är kravcertifierat.

Efter slakten möras vårt kött i 3 veckor, varav en veckas hängmörning.

Vi vill erbjuda våra kunder ett godare, smakrikare, mörare och nyttigare kött av djur som fått växa i naturlig takt på ekologiska beten.

Dela med dig:
  • Eposta denna artikel
  • Lägg ut denna artikel på Twitter
  • Lägg ut denna artikel på Facebook