Grön Ko grilltips

11 juli, 2009


Grilla hör sommaren till och det är inte så många timmar om året som man kan grilla och äta utomhus. Fast en del grillentusiaster grillar även vintertid, har man en bra  grill och en lämplig plats går det ju bra! Nästan allt man grillar smakar gott och har man inte förberett grillningen genom att marinera köttet, kan man pensla på glaze innan och under grillningen.

  • Här är lite grilltips från oss på Grön Ko:
  • Tänd grillen i god tid, så att den hinner brinna ut ordentligt innan du börjar. För hög värme gör köttet torrt!
  • Ha bara kol på halva grillen. Lägg över köttet till andra sidan när det fått grillränder och stäng locket. Värmen blir mildare och köttet saftigare.
  • Pensla köttet med glaze medan du grillar. Ju mer man penslar på med glaze desto bättre slutresultat.
  • Är du väl förberedd  kan du marinera köttet. Alla styckningsdetaljer tjänar på att marineras, särskilt de mindre möra detaljerna.

Grön Ko grillmarinad till Flankstek:

3 msk japansk soja

1 tsk flytande honung

1 tsk hackad färsk timjan från Örtikultur

2 msk Segmons rapsolja

2 msk hickory glaze

1 tsk rivet citronskal

salt, peppar

Blanda ihop ingredienserna. Lägg i köttet och låt marinera i 2-3 timmar.

Grilla på hög värme några minuter på varje sida. Skär upp köttet i tunna skivor och servera.

Skillnader mellan direkt och indirekt grillning:

Direkt grillning :

Köttet grillas direkt över glöden och det sker snabbt och under hög värme.  Används när man ska tillaga kött snabbt som portionsbitar och korvar.

Indirekt grillning:

Denna metod passar större köttbitar och kräver lite tålamod. Lägg grillkolen på ena halvan av grillen och tänd. Köttet grillas inte direkt över glöden utan grillas långsamt på en lägre temperatur på c:a 90-140 grader. Vi har provat att grilla bogstek på det här sättet, med mycket bra resultat.



Dela med dig:
  • Eposta denna artikel
  • Lägg ut denna artikel på Twitter
  • Lägg ut denna artikel på Facebook