Westgårds Chèvre Nouveau

31 mars, 2011

Westgårds Chèvre Nouveau

Nu är de här, Westgårds efterlängtade getostar. Från och med den 8 april finns vit och blå chévre, kittost, getblå och getrund i vår ostdisk.  Det är årets första ostar. Under vintern sker ingen produktion då getterna har sinat.

Chèvre är en vitmögelost och oftast i form av en smal cylinder. Färgen är ljus och konsistensen något krämig. Chèvre är franska och betyder just ‘get’. Det är alltså en allmän benämning på getost, inte ett varumärke. Alla getostar är inte vitmögelostar – vissa skyddas av ett tunt lager aska. Chèvre används både som den är och i matlagning, och då den värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare. På en varm smörgås rekommenderar vi att servera den tillsammans med lite honung.

Getost är ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Getosten smakar på ett karakteristiskt sätt på grund av att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just ‘get’). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost.Dela med dig:
  • Eposta denna artikel
  • Lägg ut denna artikel på Twitter
  • Lägg ut denna artikel på Facebook